Nieuwsblad De Kaap, 2 maart 2017

 

 

 

 

 

Wijks Nieuws, 8 februari 2017

 

 

Twee Wijkse schrijvers op shortlist. Wie wordt Z-O-U-T schrijver van het jaar?

 

 

 Jan Kouwenhoven is één van de genomineerden - Ali van Vemde

 

Woensdag 8 februari is de shortlist van de verkiezing Z-O-U-T schrijver van het jaar bekend gemaakt. Deze lijst geeft de diversiteit weer van het totaal aangemelde boeken. Op woensdag 5 april zal de jury, tijdens het Cultuurcafé in de Proloog in Amerongen, de winnaar bekend maken.

De vijf auteurs die zijn genomineerd zijn: Jan Bakkenes uit Wijk bij Duurstede, Simone Berger uit Doorn, Jan Kouwenhoven uit Wijk bij Duurstede, Marian Rijk uit Leersum en Aart Stigter uit Doorn.

LUSTRUM De verkiezing 'Z-O-U-T schrijver van het jaar' is in januari voor de vijfde keer van start gegaan en leverde een longlist op van 21 boeken van bekende, maar ook een groot aantal onbekende namen die hun debuut maakten. Schrijvers, woonachtig in de gemeenten Renswoude, Rhenen, Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede, konden zich tot 27 januari aanmelden om mee te dingen naar de titel. Het boek dat schrijvers konden aanmelden moest gepubliceerd zijn in 2016. De longlist is zeer divers en bevalt zowel fictie als non-fictie, maar ook een aantal jeugdboeken. Meer informatie over de boeken op de longlist én de shortlist is na te lezen op www.zoutschrijver.nl. De jury hoopt hiermee het lezen van boeken te stimuleren.

JURY De jury bestaat dit jaar uit: Simone Gijben, manager team Cultuur & Educatie de Bibliotheek Z-O-U-T (juryvoorzitter); Huub de Graaff (Maarn), arbeidsjurist, onderzoeker en ontwikkelaar van nieuwe arbeidsrelaties; Sylvia Groener (Leersum), communicatieadviseur, tekstredacteur; Karel Schneider (Wijk bij Duurstede), theatermaker en regisseur; Simone Veldboer (Rhenen), wethouder cultuur, welzijn en sport.

Juryvoorzitter Simone Gijben: "We zijn erg blij met dit grote aantal aanmeldingen. Er zitten heel bijzondere boeken bij die zeer de moeite waard zijn om te lezen. De scores van de beoordelingen lagen in sommige gevallen heel dicht bij elkaar. Dus ook de boeken die niet op de shortlist zijn geplaatst zijn zeer de moeite waard.

STEMMEN Tot 21 maart kan het publiek meestemmen op één van de auteurs van de shortlist. De boeken zijn te koop bij de boekwinkel of te leen in de bibliotheek. Stemmen kunnen uitgebracht worden via www.zoutschrijver.nl/stemmen/ Deze publieksstemmen zullen samen met de jurystemmen leiden tot de uiteindelijke winnaar. De Z-O-U-T schrijver van het jaar wordt woensdagavond 5 april bekendgemaakt.

 


 

13 april 2016

 

Als littekens jeuken

Een boek over seksueel misbruik, maar ook over ziekte en pesten. Jan Kouwenhoven (1967) uit Wijk bij Duurstede schreef een aangrijpend boek over de gevolgen van seksueel misbruik. Een boek dat voor een deel autobiografisch is. Ook de schrijver werd in zijn jeugd misbruikt door een oom. Het is een boek om in één adem uit te lezen. Met heftige passages, maar ook met spanning. Tot het laatst toe blijft de lezer geboeid.

 

Ali van Vemde

 

SCHAAMTE Freek wordt op zijn dertiende, net na het overlijden van zijn vader, door zijn oom, die jeugdwerker is, misbruikt. De impact hiervan is enorm. De jongen ontwikkelt een groot schaamtegevoel, waar hij met niemand over kan praten. Thuis wordt hij onhandelbaar en hij vertoont pestgedrag. Hierbij moet vooral een klasgenootje het ontgelden. Dat hij ouder wordt maakt het er niet gemakkelijker op. Zo worstelt hij met de vraag: zou het waar zijn dat een slachtoffer later zelf dader wordt? Zijn geweten gaat knagen, want stel nu dat zijn oom nog meer slachtoffers heeft gemaakt. Op zijn eigen manier probeert hij zijn oom te dwingen om hiermee te stoppen. Hij is ervan overtuigd dat vertellen wat hem is overkomen toch niet wordt geloofd. Als Freek jaren later is getrouwd en vader is van een zoon, krijgt zijn gezin het zwaar te verduren. Zijn vrouw ondergaat een zware behandeling tegen kanker. Van een oud-klasgenoot krijgt hij een vriendschapsverzoek via Facebook. Zij was degene die altijd werd gepast. Ze ontmoeten elkaar en na verloop van tijd wordt duidelijk dat ze hem obsessief volgt. Het verleden keert in alle hevigheid terug. Wat wil ze van hem en wat weet ze van zijn verleden?

 

Jan Kouwenhoven heeft het aangedurfd om verschillende zware onderwerpen een prominente rol in zijn boek te laten spelen. Het is een verhaal dat opgeschreven moest worden. Kindermisbruik komt nog steeds heel veel voor, vaak in de familiekring. De auteur vindt dat hier meer over gesproken moet worden, want zoiets moet voorkomen worden en bespreekbaar worden gemaakt. 

 


 

VrouwenThrillers.nl, 5 oktober 2014

 

Win de digitale versie van De Worsteling.

Een paar maanden na het papieren boek, is er nu ook een digitale versie van De Worsteling van Jan Kouwenhoven beschikbaar. En om dat te vieren mogen wij 3 digitale exemplaren weggeven.

Uitgeverij Scelta Publishing geeft 3 e-books weg en jij kan kans maken op een van deze exemplaren. Hiervoor hoef je slechts een vraag te beantwoorden:

 

Naar welk eiland gaat hoofdpersoon JP uit De Worsteling om zijn leven op orde te krijgen?

 

Beantwoord de vraag in het invulveld op VrouwenThrillers.nl. Uit de deelnemers met het juiste antwoord worden drie winnaars geloot. 

 

Meedoen kan tot en met 25 oktober 2014

 


 

11 september 2014

NBD BIBLION

 NEEMT DE WORSTELING OP

IN 85 BIBLIOTHEKEN

 


 

 

Boekpromotie bij Naar Mijn Mening - Radio 90FM

Donderdag 7 augustus 2014 van 20:00 tot 21:00 uur: Boekpromotie De Worsteling.

(Herhaling op dinsdag 12 augustus van 18.00 tot 19.00 uur.)

 

Informatief praatprogramma. Gasten zijn voornamelijk afkomstig uit de wereld van politiek, kunst en cultuur. Naar Mijn Mening wordt samengesteld en gepresenteerd door Evert Wybenga en Martine van Woudenberg.

 


 

 

Door: Diana op 7 juli 2014

 

Jan Kouwenhoven (1967) debuteert deze maand met De Worsteling. Na een intensieve schrijfperiode is het moment daar dat zijn thriller overal in de schappen ligt. Een schrijver die kwaliteit hoog in het vaandel draagt en daarom niet over een nacht ijs is gegaan. Een hevig proces ging vooraf maar het resultaat mag er zijn. Een veelbelovende quote prijkt op het omslag. De eerste sterren zijn uitgedeeld.

 

Wie is Jan Kouwenhoven?

Jan Kouwenhoven is een nuchter mens, relativeert erg makkelijk maar moet oppassen om er niet in door te slaan. Geniet enorm van zijn gezin. Sociaal en inlevend zonder bemoeizuchtig te worden. Maar ook kritisch en daarom soms erg lastig voor zichzelf en voor anderen. Accepteert en respecteert levenswijzen die niet de zijne zijn. Is al jaren straalverliefd op Lanzarote en het Spaanse leven. Vertikt het om te kiezen tussen Barcelona of Madrid. Irriteert zich aan zeurende mensen of aan mensen die zichzelf veel te serieus nemen. Houdt van gesprekken die diepgang hebben, afgewisseld met heerlijk oppervlakkig geleuter. Is niet materialistisch en heeft het niet zo op status.

 

Is schrijven een vak wat je altijd al ambieerde?

Nee, daar heb ik vroeger nooit over gedroomd. In mijn kindertijd schreef ik wel graag brieven en later, naast mijn werk als hr-professional, verzorgde ik de bedrijfskrant. Daar voegde ik ook altijd een column bij. Regelmatig kreeg ik daar complimenten over, hoorde ik dat het ook graag door gezinsleden werd gelezen en vaak kreeg ik te horen: Jan, werkelijk waar, je moet eens een boek gaan schrijven.' Leuk om te horen maar ik antwoordde ook altijd dat een boek schrijven wel wat anders is dan een bedrijfskrantje. Who the hell is Jan Kouwenhoven? dacht ik daarbij.

 

Gezien je antwoord op mijn eerste vraag weet je dit laatste goed te verwoorden. Toch zat het schrijven er dus al vroeg in, blijkt. Blijkbaar heb je het wel in de vingers?

Ai, dat vind ik zo moeilijk om over mezelf te zeggen, dat moet de lezer bepalen. Laat ik het anders zo verwoorden: ik heb zeer veel plezier in schrijven. Echt het mooiste dat er is. Als ik mijn brood ermee zou kunnen verdienen dan zou het werkelijk fantastisch zijn. Het hoeft geen dikke boterham te zijn, mag natuurlijk wel, gewoon genoeg dat ik normaal mijn leventje kan leven. Dat zou mij tot een nog gelukkiger mens maken.

 

Hoe is het idee ontstaan voor De Worsteling? En hoe ben je vandaar uit te werk gegaan?

Ik was eigenlijk met een non-fictie bezig omdat mijn zus en vrouw tegelijkertijd ernstig ziek waren. 's Nachts schreef ik dat van mij af, dat deed mij goed en ik besloot er een boek van te maken. Maar al snel begon ik te twijfelen. Zitten mensen wel te wachten op het zoveelste verhaal over kanker? En het is zo persoonlijk, wil ik dit wel laten lezen? Toen schoot er tijdens hardlopen ineens een idee te binnen over een thriller. Thuis schreef ik eerst het laatste hoofdstuk en daarna het eerste. Daar vanuit ging het eigenlijk vanzelf en heb ik me laten leiden door het verhaal. Ik zat regelmatig in een heerlijke flow.

 

Wat trok je aan in het thrillergenre?

Persoonlijk vind ik thrillers lekkerder lezen. Spanning houdt je in het boek. Je wordt steeds nieuwsgieriger naar de afloop. Je ziet mensen fouten maken - die we allemaal wel eens maken, maar een fout van een ander is altijd makkelijker zichtbaar. Je wilt de personages het liefst waarschuwen en ook weer niet want dan zou het verhaal klaar zijn. Je ziet ze liever de afgrond in lazeren in de hoop dat ze er net op tijd weer uit weten te klimmen. Vrij sadistisch eigenlijk maar misschien heeft een mens een donkere kant nodig en zolang dat bij een boek blijft is het heerlijk onschuldig.

 

Een hoofdpersoon die dicht bij jezelf staat of iemand met eigenschappen waarin je niets herkent. Met wie ga je in zee?

Moeilijke keuze. Beiden, zou ik het liefst willen antwoorden. Eigenlijk hebben al mijn personages eigenschappen die dicht bij mij staan en eigenschappen waar ik persoonlijk niets in herken. Het is zoals de mensen om je heen. Van sommigen houd je omdat ze jouw bloedgroep hebben, van anderen houd je juist omdat ze totaal anders zijn.

 

Was je iemand die de hele dag met pen en papier op zak liep om aantekeningen te maken of kwam de inspiratie pas toen je er echt voor was gaan zitten?

Pen en papier heb ik meestal bij me maar gebruiken doe ik het zelden. Als ik geïnspireerd wordt dan werk ik dat later thuis uit. Mocht ik het vergeten zijn dan was het vermoedelijk niet sterk genoeg of het komt later tijdens een schrijfproces vanzelf weer terug. Wel ben ik een paar keer naar Lanzarote gegaan om te schrijven. Heerlijk met mezelf en de laptop. In zo'n week zit ik helemaal in mijn verhaal. Om 6 uur word ik wakker vol met ideeën en kruip meteen achter het scherm. Zodra dat uitgewerkt is, scoor ik buiten ergens een ontbijt. Ik kijk om me heen, hoe bewegen de mensen, hoe praten ze, waar laten ze hun handen, hoe zit de kleding. Wat voel ik bij deze omgeving, wat zie ik, wat proef ik. Dat koppel ik direct aan mijn personages en uiteindelijk moet ik snel terug naar mijn pc om het direct uit te werken. Zo gaat dat ook met de lunch en diner. Middernacht klap ik de laptop weer dicht om enkele uren later wakker te worden met flink veel zin in de nieuwe dag.

 

Kun je iets vertellen over de personages uit De Worsteling? Wie zijn zij?

Mijn hoofdpersonage is een man die succesvol is als ondernemer maar zijn afgegleden huwelijk niet weet om te buigen naar één die mooi en liefdevol is. Scheiden zou het beste zijn maar hij wordt zakelijk in de greep gehouden. Dan neemt hij een beslissing die hem het geluk terug zou moeten geven, alleen blijkt dat niet de juiste. Ieder personage in De Worsteling heeft eigenlijk last van overmoed en/of verborgen agenda's. En als het boek gelezen is, kun je uiteindelijk concluderen dat iedereen op zoek is geweest naar (meer) geluk.

 

Protagonist J.P. is mijn inziens een type man die aan een enkel boek niet voldoende heeft om geheel tot ontplooiing te komen. Bestaat er een kans dat hij in een eventueel volgend boek zal terugkeren?

Op dit moment zeg ik nee. Wat mij betreft is het verhaal in boekvorm af. Ik ben bang dat een vervolg een slap aftreksel wordt, zoals ik dat vaak ervaar met een deel 2, 3, 4 en 5. Een vervolg zou deel 1 kunnen laten devalueren. Liever kies ik voor een totaal ander verhaal waar ik al mee bezig ben. Maar ja, zeg nooit nooit, straks krijg ik een keer een mooi idee over een vervolg en als de zin dan ook weer oplaait... waarom niet dan?

 

In het boekwereldje is het een hele toer om als nieuwkomer je hoofd boven het maaiveld uitgestoken te krijgen en te houden. Heb jij de intentie om dit te bewerkstelligen of heb je andere ambities?

Die intentie heb ik zeker. Het is zeker een hele toer om ertussen te komen, net als dat het een hele toer was om een uitgever te vinden. 'Als onbekende debutant vind je die nooit,' werd mij regelmatig gezegd. Dat het niet makkelijk was geloofde ik al die tijd wel maar ik was vastberaden om door te gaan tot het boek verkoopbaar was. Ik moest doorgaan totdat mensen het boek niet vanwege een naam zouden kopen maar omdat ze van vrienden en collega's hebben gehoord dat het een goed verhaal is. Om dat te bereiken ben ik al die tijd kritisch geweest op mijn werk. Vroeg ik hulp in bij gerenommeerde scriptbureau's. Een manlijke en een vrouwelijke omdat die vanuit verschillende perspectieven kijken, als ik even lekker mag generaliseren. De uitgever werd daarmee gevonden, de rest is aan de lezer.

 

Mijn collega vroeg mij of De Worsteling mede een vrouwenthriller is. Begrijpelijke vraag. Het hoofdpersonage is een man en het omslag van De worsteling oogt sober en stoer. In eerste instantie vermoed je van niet. Wat kan jij daar over zeggen?

Mijn vrouw denkt dat juist vrouwen De Worsteling mooi gaan vinden omdat er veel dialogen in zitten en het verhaal naar haar zeggen belevend is geschreven. Ikzelf denk dat mannen ook aan hun trekken komen. Eigenlijk vind ik het niet puur een mannen- of vrouwenboek. Dat het bij Vrouwenthrillers.nl thuishoort vind ik van wel. De hoofdpersoon mag dan wel man zijn maar zonder dat ik mijn eigen geslacht te kakken wil zetten: zoals zo vaak zijn de werkelijke helden vrouw.

 

Wat heeft schrijven in z’n algemeenheid over jezelf geleerd?

Schrijven verruimt mijn blik. Ik moet in de huid van een ander kruipen en moet proberen te voelen wat een ander voelt. Zonder waardeoordeel te vellen. Het één is niet beter dan het ander, het is slechts anders. Ik accepteer nu nog makkelijker dat iemand anders een andere denk- en leefwijze kan hebben. Met het accepteren van elkanders verschillen krijgt het leven meer kleur. Zonder met het vingertje te wijzen probeer ik dat ook zo in mijn werk terug te laten komen.

 

Diana

 

- De Worsteling is 1 juli 2014 verschenen.

 

 


 

 

 

   

Zaterdag, 28 juni tussen 5 uur en half 6:

 

Live op 90FM, boekpromotie bij Evert Wybenga

 

 

 

 


 

 

Wijkse Courant, 25 juni 2014

 

 


 Ditiswijk.nl, 24 juni 2014

Wijkenaar maakt landelijk debuut met thriller

Wijk bij Duurstede, 24 juni 2014. Wijkenaar Jan Kouwenhoven (1967) debuteert 1 juli met thriller De Worsteling. Over de inhoud van een boek moet nooit teveel verraden worden maar wie bij dit debuut het geijkte verhaal verwacht waarbij een agent een moord moet oplossen, daarbij alle protocollen aan zijn laars lapt, ruzie krijgt met zijn meerdere en het uiteindelijk toch oplost, die komt bedrogen uit. In deze thriller gaat het om iemand die een normaal leven leidt maar zodra hij daar niet meer tevreden mee is de verkeerde keuze maakt. Daarna raakt hij in een wereld verzeild die niet de zijne is. Het is geschreven om de lezer te laten meevoelen, om de gebeurtenissen samen met de personages mee te beleven en dat kan alleen als er veel herkenning in het verhaal zit.

Ingeburgerd

Hoewel Jan geen geboren Wijkenaar is – hij groeide op vlakbij Zandvoort – is hij al vele jaren ingeburgerd in Wijk bij Duurstede. Als kind logeerde hij regelmatig bij zijn zus en zwager in Langbroek en hielp hen dan mee in een van de slagerijen die gevestigd waren in de 4=6 van Langbroek of in de Multimarkt (later de Golff) te Wijk bij Duurstede. Het was geen verrassing toen onze streek in 1989 ook zijn woonomgeving werd.

Boekpresentatie

Voor het boek verkrijgbaar is in de Nederlandse boekhandel, vindt er een officiële boekpresentatie plaats op vrijdagavond 27 juni in de kantine van CDW. Iedereen is daarbij van harte welkom. Om 19.00 worden de deuren geopend, om 20.00 start het programma. De aanwezigen worden in de gelegenheid gesteld om het boek voor de verschijningsdatum in bezit te krijgen, al is alleen langskomen om het landelijke debuut mee te vieren geen enkel probleem. ‘Mijn grootste wens is vooral dat veel mensen leesplezier beleven aan De Worsteling. Leen het vooral ook aan elkaar uit, dat is het leuke aan boeken.’

 

 

 

Jan Kouwenhoven Publishing © 2014-2017 | Alle rechten voorbehouden.